Lukas007
Re: Lukas007
Nie jestem pewny ale wydaje mi się że to właśnie w tym leży problem że klei idealnie od 2 biegu ;p
- Bogdan9999
- Samochód: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
- Galeria: viewtopic.php?t=7485
Klei nie klei fakt ten napęd daje najmniej frajdy.
PROBE "Blackbird" FE3N POWER 
Sportage FE3N 4X4
Sportage FE3N 4X4
- Lukas007
- Klubowicz
- Samochód: PGT F2T / A6 C4 2.8 / E61 530
- Galeria: viewtopic.php?t=15945
- Kontakt:
To, że trakcja jest na drugim biegu przy tej mocy i momencie to akurat nie problem tylko dość dobry wynik. Często auta FWD mają biede z trakcją nawet bieg wyżej. Frajdy takiej jak w RWD nie ma, odczuć przy starcie jak w AWD też nie, ale jazda tym autem na pewno nudna nie jest 
Na pewno nudno się tym nie lata ale jeżeli to ma tyle koni i momentu to na jednej osi u to w dodatku przedniej słabo to wychodzi.Przy takich mocach to najlepiej 4x4 stałe spięty.Ja szukam teraz mercedesa ml 55amg tam jest spora stadnina i ten napęd 4x4 to dopiero zapierdala że świateł.
- Lukas007
- Klubowicz
- Kontakt:
Witajcie
Czas trochę odświeżyć temat. Pod koniec 2025r turbosprężarka zaczęła wydawać niepokojące dźwięki, dodatkowo pojawiło się lekkie dymienie z wydechu. Szybki rzut oka na to co mogło pójść nie tak i padła decyzja o demontażu turbiny do weryfikacji. Jak się okazało kolejny chińczyk (tym razem nie od FTWL a od K64 poddał się po jakiś 5000-6000km). Widoczne zatarcia na wirniku, który pod obciążeniem zaczynał już wycierać się o muszlę. Wymiana na kolejną taka samą była finansowo uzasadniona (w końcu auto jeździ jakieś 1000km rocznie), jednak uznałem, że nadszedł czas na mały upgrade ...
W miejsce dotychczasowej sprężarki T3/T04 zamontowana zostanie replika Holseta HX35W. Replika "firmy" EMUSA, która swoją drogą ma niezłe opinie wśród użytkowników Cumminsów w USA. Jeździ na niej też oficjalnie (chyba) najszybszy Probe 1gen w USA. też kuszące 200USD przechyliło szalę wyboru i tym sposobem wraz z kilkoma innymi fantami 15kg nowej turbiny znalazło się w moim garażu.
Co do dodatkowych spraw, które postanowiłem zrobić przy okazji to zaczne od tego co już jest zrobione, a dalej przejde do tego co zostalo mi do wykonania wstepnie do ~ maja br.
- zrobione płaszczyzny kolektora wydechowego
- zrobione mocowanie gruszki WG tak, żeby się zmieściła
- przerobiony układ odmy. Dwa duże 20mm wyjścia z pokrywy zaworów do podwójnego catch tanka Properfekt z dwoma filtrami
- zmienione szpilki kolektora wydechowego w głowicy. Otwory rozwiercone pod gwint M12, założone na kleju wkładki do naprawy gniazd świec żarowych M12×M10 i osadzone na klej szpilki M10x1.25 10.9.
- nowa chłodnica + cienki wentylator SPAL
- pomalowana pokrywa zaworów + nowe śrubki
- dorobione uchwyty chłodnicy tak, aby zrobić jak najwięcej miejsca pod tuebosprężarkę
- nowe osłony pasa przedniego (konieczne po lekkich modyfikacjach miejsc montażu FMIC, którego musiałem przenieść kilka centymetrów w bok żeby zrobić miejsce pod dolot 2.5" między IC a turbosprężarką)
Co zostało do zrobienia ?
- powiększyć spływ oleju (obecnie jest 13mm, będzie 18mm) przez wspawanie większej rurki w miskę
- wyspawać flansze spływu oleju w turbosprężarce
- wyspawać dolot IC -> Turbo (2.5")
- wymienić sondę EGT (starą szlag trafil przy demontażu)
- założyć zakupione wtryskiwacze Deatschwerks 800cc
- wystroić i dowiedzieć się ile to dało ...
...
W miejsce dotychczasowej sprężarki T3/T04 zamontowana zostanie replika Holseta HX35W. Replika "firmy" EMUSA, która swoją drogą ma niezłe opinie wśród użytkowników Cumminsów w USA. Jeździ na niej też oficjalnie (chyba) najszybszy Probe 1gen w USA. też kuszące 200USD przechyliło szalę wyboru i tym sposobem wraz z kilkoma innymi fantami 15kg nowej turbiny znalazło się w moim garażu.
Co do dodatkowych spraw, które postanowiłem zrobić przy okazji to zaczne od tego co już jest zrobione, a dalej przejde do tego co zostalo mi do wykonania wstepnie do ~ maja br.
- zrobione płaszczyzny kolektora wydechowego
- zrobione mocowanie gruszki WG tak, żeby się zmieściła
- przerobiony układ odmy. Dwa duże 20mm wyjścia z pokrywy zaworów do podwójnego catch tanka Properfekt z dwoma filtrami
- zmienione szpilki kolektora wydechowego w głowicy. Otwory rozwiercone pod gwint M12, założone na kleju wkładki do naprawy gniazd świec żarowych M12×M10 i osadzone na klej szpilki M10x1.25 10.9.
- nowa chłodnica + cienki wentylator SPAL
- pomalowana pokrywa zaworów + nowe śrubki
- dorobione uchwyty chłodnicy tak, aby zrobić jak najwięcej miejsca pod tuebosprężarkę
- nowe osłony pasa przedniego (konieczne po lekkich modyfikacjach miejsc montażu FMIC, którego musiałem przenieść kilka centymetrów w bok żeby zrobić miejsce pod dolot 2.5" między IC a turbosprężarką)
Co zostało do zrobienia ?
- powiększyć spływ oleju (obecnie jest 13mm, będzie 18mm) przez wspawanie większej rurki w miskę
- wyspawać flansze spływu oleju w turbosprężarce
- wyspawać dolot IC -> Turbo (2.5")
- wymienić sondę EGT (starą szlag trafil przy demontażu)
- założyć zakupione wtryskiwacze Deatschwerks 800cc
- wystroić i dowiedzieć się ile to dało ...
...
- Bogdan9999
- Samochód: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
- Galeria: viewtopic.php?t=7485
Fajnie szkoda tylko że nie uderzyłeś w turbinę na kulkach trochę już miałem z nimi odczynienia i masakrują te na panewkach. Co do kolektora to znany temat niestety przy tej konstrukcji kolektora wydechowego będzie albo pękać kolektor albo wyrywać szpilki z głowicy. To prawa fizyki juz nie raz przerabiałem ten temat i dopiero mojej konstrukcji kolektor ten problem wyeliminowuje. I ten cienki wentylator na chłodnicy sprawdź czy on da radę szczególnie w lato. Pozdrawiam
PROBE "Blackbird" FE3N POWER 
Sportage FE3N 4X4
Sportage FE3N 4X4
-
Maxxum
- Klubowicz
- Samochód: 3.0 V6 LX '90, 2.2 GT '92
- Galeria: viewtopic.php?t=7746
Fajnie zobaczyć że coś się dzieje w temacie. Tylko pamiętaj żebyś zdążył z modyfikacjami na zlot 
Powodzenia w pracach
Powodzenia w pracach
"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć." (Ernest Hemingway)
- marek08
- Samochód: Probe RWD
- Galeria: viewtopic.php?t=22798
Bardziej niż wstawaniem, martwiłbym się małym wastegate
Te silniki nie lubią korka w wydechu, robi się backpressure i doładowanie może być nie do ogarnięcia, albo stukowe zacznie dzwonić szybciej niż powinno 
- Lukas007
- Klubowicz
- Kontakt:
Biorąc pod uwagę docelowe doładowanie ~ 2 barów, ten wastegate wiele pracy mieć nie będzie. Gdyby chcieć utrzymać 0.8-1.2b to na pewno za mały i to zdecydowanie. Zobaczymy jak to będzie sie zachowywać w czasie strojenia.
Ze zlotem taki jest ambitny plan.
Ze zlotem taki jest ambitny plan.
- marek08
- Samochód: Probe RWD
- Galeria: viewtopic.php?t=22798
Nie zawsze tak to działa, ale oby, czekam na strojenieLukas007 pisze: 2026-02-22 11:48 Biorąc pod uwagę docelowe doładowanie ~ 2 barów, ten wastegate wiele pracy mieć nie będzie
- Lukas007
- Klubowicz
- Kontakt:
W razie czego na następny sezon można do tej turbiny kupić stronę wydechową bez WG z fajnym do tego silnika A/R i wyspawać w kolektorze flansze pod zewnetrzny wastegate. Póki co miało być jak najmniej przeróbek.
Dolot już wstępnie wyspawany też weekendowo, ale powoli do przodu.
Dolot już wstępnie wyspawany też weekendowo, ale powoli do przodu.
Ostatnio zmieniony 2026-02-28 20:48 przez Lukas007, łącznie zmieniany 1 raz.