Może schemat podświetlenia to bym poradził.Sqad pisze:Jakiś scalak się jara od zwarcia na żarówce.
Czyli tak jak pisze SqadBogdan9999 pisze:Słuchaj raczej czytaj wcale do żarówki prąd nie dochodzi to coś musi byc w klamkach bo o żarówek inne kable nie dochodzą a żarówki są dobre !!!!!!!!!!.
Może mieć wy OC i wtedy kicha, chociaż wydaje mi się, że powinien być tam tranzystor, bo scalak nie przeniesie dużego prądu, przy czym jeżeli to tylko 4 żarówki od podświetlenia to:tofil pisze:Teoretycznie wyjście scalaka powinno być zabezpieczone przed zwarciami ale to tylko teoria...
W takich sterownikach często producenci stosują specyficzne układy, które są kodowane i przeważnie produkowane tylko dla nich (żeby kupić nowy sterownik a nie naprawiać tanim kosztem). Kilka razy naprawiałem coś podobnego stosując np. układy zastępcze.Andrzej pisze:Może mieć wy OC i wtedy kicha, chociaż wydaje mi się, że powinien być tam tranzystor, bo scalak nie przeniesie dużego prądu, przy czym jeżeli to tylko 4 żarówki od podświetlenia to:
4x50mA=200mA=0,2 A to scalak OC spokojnie to pociągnie, a w tym przypadku może nie być tranzystora i do wymiany będzie scalaczek
Bo podświetlenie w klamkach to nie jest dioda tylko to są żarówki, pewni dla tego.lisiuGT pisze:a ja mam inne pytanie co do podświetlenia tych przycisków.
dorobiłem sobie podświetlenie klamek i przycisków do szyb, przed podłączeniem dodatkowych diód te przyciski gasły po pewnym czasie a teraz święcą cały czas. dlaczego???