Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous.

Sebast

Kolekcje fotek.
Awatar użytkownika
sebast
Galeria: viewtopic.php?t=13726

Sebast

Post autor: sebast »

Witam.
Chciałbym przedstawić siebie i mój nowy nabytek :)
A więc jestem taki sobie chopek z Sosnowca koło Katowic :)
Mam jeszcze 2 inne samochody - moje ulubione BMW (model 735iL - 3.5l V8, wersja Long) i mała terenowa Toyota RAV4 3drzwi). Jakiś czas temu zacząłem myśleć o zakupie 3-go pojazdu, jako "rezerwowego", miał być mały, oszczędny, tani i z małymi opłatami (bo miał raczej tylko stać i być "w rezerwie", jakby coś się "podstawowym" samochodom stało), ale zacząłem dochodzić do wniosku, że taki samochód będzie trochę nudny i popsuje moje "image" 8) :lol: , więc zacząłem szukać czegoś ciekawego (myślałem nawet o 3000GT koniecznie biturbo, ale uznałem, że to nie potrzebnie wysokie koszty jak na "zabawkę"), aż doszedłem do Forda Probe - bardzo tani, ładnie wygląda, przyzwoite osiągi pozwalające go nazwać samochodem sportowym (no raczej tylko ten 2.5 ....... oj tutaj się narażę :) ), dobre wyposażenie, japońska technika i wykonanie, dość mało spotykany na drogach (a takie lubię :) ) itd. ...
Postawiłem wymagania - musi być 2.5l V6, w manualu (bo sportowy musi mieć manual, a pozostałe samochody mam automaty :) ), posiadać klimę (niby w standardzie, ale nie zawsze :) ...) i nie być w kolorze "morskim", bo mi się ten nie podoba, czarny raczej też odpadał ...
Przejrzałem dość dobrze to forum i inne strony o Probe, bo lubię być "przygotowany" :)
No i zacząłem oglądać .............. obejrzałem kilka sztuk, nie znalazłem idealnego, ale raczej prawie nie da się znaleźć 11-15 letniego samochodu w idealnym stanie, wreszcie wybrałem tego co kupiłem - stan ogólnie bardzo dobry, podobno bezwypadkowy (raczej trochę się orientuje i jak na razie wydaje mi się, że tak faktycznie jest), wszystko pracuje (klima, szyby, szyberdach, nic nie skrzypi - może minimalnie ...), bogato wyposażony, tylko z 2-ma minusami - nadwozie : trochę różnych rysek, kropek itp., choć nie jest źle, bo większość i tak było gorszych :) i silnik : wymaga mam nadzieję tylko lekkiej interwencji i mam nadzieję to szybko opanować. Jaki stan, taka cena, ale uznałem, że wolę dać więcej, niż tracić czas na naprawy wszystkiego. Wolałbym rocznik 95 lub nowszy, ale ten był w lepszym stanie niż wszystkie 95/96 co oglądałem ...
A więc już przedstawiam :
Ford probe II GT 2,5 V6 wersja USA, a raczej na Kanadę
Rok 1993/94 (produkcja 8/93, I rej. 30.12.93 :) , wg VIN-u i detali wnętrza - '94 ... :-k
Wyposażenie :
- wspomaganie kierownicy (to chyba wszystkie mają)
- centralny zamek (z oryginalnym pilotem)
- 2 poduszki powietrzne
- ABS
- klimatyzacja
- tempomat
- el. szyby
- el. lusterka
- alu felgi
- elektrycznie regulowany i pompowany fotel kierowcy
- podłokietnik z mocowaniem na kubek
- dywaniki z napisem probe :)
- tempomat
- elektrycznie otw. dach
- tylna wycieraczka
- regulowana prędkość wycieraczek
- ogrzewanie tylej szyby
- zestaw audio z oryginalnym subwooferem
- elektryczna antena
- powolne wygaszanie ośw. kabiny
- oświetlenie „map” w kabinie
- ogrzewanie elektryczne silnika

Zabieram się "ostro" jak przy każdym "nowym" samochodzie - już mam pozamawiane - nowe kable WN i świece NGK, oleje (silnik, skrzynia), filtry (powietrza jest OK). Będę chciał usunąć lub zmienić na mniej rzucające się światła cofania i przeciwmgielne, a z przodu światła dzienne oraz usunięcie kilku drobnych usterek (kratka nawiewu, gałka biegów itp.).
Tylna rejestracja też będzie inna ;) - na zdjęciach jest jeszcze "stara" :)

A oto parę fotek zrobionych "na szybko" bez specjalnego przygotowania ...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dla tych co chcą w większej rozdzielczości ;) :

Obrazek [Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-05-27 09:48 przez sebast, łącznie zmieniany 3 razy.
Probe 2.5 V6 '93/94 (USA/Kanada)
Awatar użytkownika
rabull
Galeria: viewtopic.php?t=13456

Post autor: rabull »

ładny ładny tylko bym te lampki pod zderzakiem odkręcił wyglądają jak z poloneza :wink:
probeII(96r) 2.5 24v
Awatar użytkownika
sebast

Wiem, wiem - napisałem :) , ale najpierw muszę przerobić główne światła lub myślę dać takie wąskie w szparę w zderzaku albo też inne mniejsze ... coś napewno się zrobi :)
Awatar użytkownika
2Ya
Samochód: >>GT<<
Kontakt:

Post autor: 2Ya »

tylko czasem nie rób pomarańczowych wklejanek w tylne lampy,bo oszpecisz :wink:
a przeciwmgielne kup z mocowaniem,od wersji euro,podetnij kawałek zderzaka i bedzie si :wink:

poza tym jedynie słuszny kolor,jedynie słuszna wersja,jedynie słuszny rocznik 8)

usa to usa i nie psuj go za bardzo :wink:

Pzdr. & c ya..
Obrazek
Awatar użytkownika
sebast

Nie zamierzam robić wklejanek :)
Zastanawiam się nad jakimiś bardzo wąskimi światłami aby weszły w lukę w tylnym zderzaku - między zderzak, a "spoilerek", ale jeszcze zobaczę ....
Poza tym 8) :D nie za mierzam psuć - nie jestem zwolennikiem "tjuningów" - jedynie jeszcze chętnie przygarnąłbym tylny oryginalny spoiler :)
Awatar użytkownika
jarsonik
Samochód: brak
Galeria: viewtopic.php?t=13697

Post autor: jarsonik »

według mnie to nei jest wersja na kanadę, gdyż własnie ma wycieraczkę. Z tego co się orientuje i tutaj na forum zytałem to wypuszczane na kanadę probki jej nie miały. A tak poza tym to fajny kolorek, no i podłokietnik jest.
2,5 V6 Generation two. 93r. Czarna perełka
Piliście, to kto u was prowadzi samochód?? cruise control. hahahah
MISIEK: "żałuję tego, że tak Cię usunąłem.."
Awatar użytkownika
stingu
Samochód: 2022 Camaro LT1
Galeria: viewtopic.php?t=14533

Post autor: stingu »

Probki na Californie nie mialy wycieraczki, nie na Kanade ;-)
Awatar użytkownika
sebast

To, że jest na kanadę, to wskazuje też :
- część nalepek jest po francusku 8)
- ma wtyczkę do podłączenia zasilania, aby ogrzać silnik (raczej dobrze się domyślam, tylko na razie nie znalazłem jakiegoś opisu do tego "cuda" :) (szukałem na forum i stronach o Probkach, ale jeszcze trochę mało szukałem ...)
Awatar użytkownika
pytlar
Galeria: viewtopic.php?t=8824

Post autor: pytlar »

sebast pisze:To, że jest na kanadę, to wskazuje też :
to to ja i mam w swojej I GT :] a watpie czy mam jakas wersje kanadyjską :P
Obrazek
Awatar użytkownika
stingu
Samochód: 2022 Camaro LT1
Galeria: viewtopic.php?t=14533

Post autor: stingu »

sebast pisze:To, że jest na kanadę, to wskazuje też :
- ma wtyczkę do podłączenia zasilania, aby ogrzać silnik (raczej dobrze się domyślam, tylko na razie nie znalazłem jakiegoś opisu do tego "cuda" :) (szukałem na forum i stronach o Probkach, ale jeszcze trochę mało szukałem ...)
Wszystkie auta usa maja rozna kombinacje jezykow angielski/francuski/hiszpanski wiec to bez znaczenia chyba ;-)

A co do wtyczki, to ciekawe, moglbys zamiescic fote tego "cuda" :wink:
Awatar użytkownika
Robert
Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Galeria: viewtopic.php?t=6900
Kontakt:

Post autor: Robert »

sebast pisze:(szukałem na forum i stronach o Probkach, ale jeszcze trochę mało szukałem ...)
:arrow: kanad* wtyczk*
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade
Awatar użytkownika
Alian & Rufi
Galeria: viewtopic.php?t=13583

Post autor: Alian & Rufi »

Wow sporo się naklikałeś :wink:
Probe śliczny. Ładnie felgi zachowane, zmień rejestracje bo strasznie wygląda :? lampki wywal po co komu :lol: :wink:

Pozdro.
Obrazek
Awatar użytkownika
sebast

Robert pisze:
sebast pisze:(szukałem na forum i stronach o Probkach, ale jeszcze trochę mało szukałem ...)
:arrow: kanad* wtyczk*
Znam dobrze wyszukiwarkę - używam forum-y od wielu lat (choćby z BMW od 5 lat) ... ;) ale zawsze można nie znaleźć czegoś, bo było inaczej pisane niż myślałem ...
Rejestracja już poszła do urzędu, a nowe zamówiłem w kwadracie :)
Co do wtyczki - wygląda na typową USA z 3-ma bolcami - pisze na kablu, że zrobione w Kanadzie, 120V i 10A - zaczynam podejrzewać, że to dodatkowe wyposażenie nie "Probowe". Kabel od tej wtyczki idzie gdzieś za silnik - muszę dokładnie prześledzić, gdzie wchodzi.
Fotkę podeślę wieczorkiem, jak zgram z karty.
Co do lamp - wolę być w porządku wobec przepisów - po za tym wsteczny się zdecydowanie przydaje, przeciwmgłowe czasami też ...
Awatar użytkownika
S_H_A_D_O_W
Galeria: viewtopic.php?t=14266

Post autor: S_H_A_D_O_W »

Ladny ten probasek i jedyna sluszna wersja USA :twisted:
...w niebie mnie nie chcą, a w piekle boją się, że nim zawładnę ...
Czarne 2.5V6 USA 92r
Awatar użytkownika
Drzymek
Samochód: Probe GT 92
Galeria: viewtopic.php?t=5501

Post autor: Drzymek »

ŚŁiczny Probek, wsadź mu tylko większe i ładniejsze felgi 8)
BEAUTY...POWER...SOUL...
Awatar użytkownika
2Ya
Kontakt:

No ale masz wsteczne w lampach to po co w zderzaku :wink: ,a przeciwmgielne jak najbardziej sie przyda :wink:

kabel pewnie idzie za silnik,bo jest w niego wbudowana grzałka i nawet podejrzewam gdzie - jest taka zaślepka w bloku do spuszczania płynu chłodzącego i pewnie tam wrzyucili grzałkę :roll:

na mocną zimę jak znalazł tylko te 110 v :wink: chociaz to żadna wielka przeszkoda 8)

Jak chcesz wąskie lampki ,to daewoo espero ma wbudowane w zderzaku takie fajne przeciwmgielne ze wstecznymi :wink:

Pzdr. & c ya..
Obrazek
Awatar użytkownika
sebast

Dziękuję wszystkim za pochwały :)
Popatrzę co tam Espero ma do zaoferowania - wydaje mi się, że takie światła całkiem fajnie by wyglądały.
Mam też pomysł na śwaitła dzienne - wieczorem zapodam fotkę "przykładu".
Wsteczne jest na osobnym świetle, bo kierunkowskaz jest w miejscu fabrycznego cofania :) - tak to sobie ktoś wymyślił :)
Awatar użytkownika
2Ya
Kontakt:

sebast pisze: Wsteczne jest na osobnym świetle, bo kierunkowskaz jest w miejscu fabrycznego cofania :) - tak to sobie ktoś wymyślił :)

eeee :shock: zmień,tzn. przywróc do oryginału :wink: ,a żeby ewentualnie barwa była bardziej orange wrzuc zieloną żarówkę lub zielona wkładke i będzie git :wink:
a obrysówki z przodu masz normalnie czy tez przerobione na kierunki :?:

Pzdr. & c ya..
Obrazek
Awatar użytkownika
Dee Jay
Samochód: II gen V6 1993
Galeria: viewtopic.php?t=8900

Post autor: Dee Jay »

Hehe kierunki masz tak samo jak ja kiedyś :lol:
Ja bym przywrócił do oryginału wszystko jak pisał 2Ya. Przeciwmgielnego bym wogóle nie montował bo szkoda psuć serie USA. Chyba że Policja bardzo się czepia u ciebie chociaż mnie nigdy nie spytali nawet czy działa.
No i halogeny z przodu. Okrągłe nie pasują za bardzo do niczego. Dałbym coś w stylu ory.
A tak śliczne to śliczne autko no i USA. A suba masz fabrycznego??
:arrow: Ford Probe 2,5 V6 93 ubezpieczony przez mafię. Stuknij mnie to my stukniemy ciebie 8)
Awatar użytkownika
sebast

Właśnie się zastanawiałem nad tą zieloną żarówką - tylko na forum nie było ostatecznej odpowiedzi jak to dobrze zrobić :( - malować żarówkę (czym), czy folia (jaka i na co) i obawiam się, że może być słabo widoczny kierunek ... Choć jest też na to sposób - są dostępne żarówki halogenowe 35W w trzonku zwykłej 21W ... (mam takie w światłach cofania w jednym z samochodów).
Z przodu w zderzaku mam kierunki, a na dole te okrągłe to pozycyjne (Hella z homologacją :) )
Aha - sub jest fabryczny, ale głośniczek w nim "cienkawy" - na oko chyba 16cm. Prawdę mówiąc, nawet sobie jeszcze porządnie w nim muzyczki nie puściłem, bo i tak wolę słuchać silnika ;) , po za tym muszę zmienić radio, po obecnie jest jakiś stary Grundig w kolorze srebrnym i mi szpeci deskę :) Mam jakiś stary kaseciak Pioneer, to go tymczasowo wstawię. A rozejrzę się potem spokojnie za czymś ciekawszym :)

Moja propozycja światła dziennego ? :-k nie wiem czy mi się podoba :) :

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A to zdjęcie tej wtyczki :
Obrazek
Awatar użytkownika
rabull
Galeria: viewtopic.php?t=13456

Post autor: rabull »

zawsze możesz zaparzyć herbatkę na parkingu :lol:
probeII(96r) 2.5 24v
Awatar użytkownika
sebast

Tylko grzałkę będę musiał wymontowywać :)

Jakie postępy ? : Wymieniłem jak na razie na to radio o którym mówiłem - na czarny Pioneer, przesmarowałem antenę teleskopową i trochę drobiazgów kosmetycznych ...

PS. Wyjeżdzam na tydzień (niestety nie Probaskiem :( ), więc nie będę mógł nic Wam odpisywać ... Po przyjeżdzie zabieram się ostro za "polepszanie" :)
Awatar użytkownika
wargawiesiek
Galeria: viewtopic.php?t=11379

Post autor: wargawiesiek »

Witam. Probek ładny ale szkoda że to nie jedyna słuszna generacja i nie w jedynym słusznym kolorze :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
banofilia- zboczenie występujące u modów i adminów, objawiające się odczuwaniem rozkoszy podczas wyrzucania użytkowników lub ich postów
Awatar użytkownika
sebast

Wróciłem :)
wargawiesiek pisze:Witam. Probek ładny ale szkoda że to nie jedyna słuszna generacja i nie w jedynym słusznym kolorze :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:1111_ok:
I generacja jest OK, ale wolę II-gą ;)

Jutro odbieram przesyłkę z nowymi świeczuszkami i kablami WN - oczywiście NGK 8)
Awatar użytkownika
Astro
Galeria: viewtopic.php?t=12878

Post autor: Astro »

A ja chce takie lusterka i tylne światła :P
Ktoś ma taki komplet na sprzedaż? :P

... kolorek!! :1111_ok:
Ford probe 2,5 KLZE
My definition is High Definition.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria”