-- oryginalny post 2016-02-20 19:10 --
Bardzo fajna lampa, ustawiałem w słoneczny dzień bez najmniejszego problemu, polecam. Bardzo solidna, mieli dobry pomysł zwłaszcza z tą guma na soczewce. Ale kup sobie niższy model YT-7311 bo „regulacja zapłonu 0-60 stopni” to zbędny gadżet, wszystkie silniki w których można lampą ustawiać zapłon mają znaki na kole więc nie wiem do czego to miało by się przydać. Ja mam właśnie tą tańszą
Przed cała operacją najlepiej zamalować na biało znak na kole pasowym to będzie ładnie widoczny.
Co do ustawiania, silnik musi być w trybie diagnostycznym, czyli złącze TEN do GND. (tak jak się błędy sprawdza) w przeciwnym wypadku kąt wyprzedzenia zapłonu będzie nam jeździł nieco, bo ECU koryguje go „w locie”. Dla silnika FS najpierw ustawiamy w tym trybie obroty jałowe na 750RPM potem popuszczamy dwie śruby na aparacie zapłonowym i ustawiamy kąt wyprzedzenia na 12 stopni. Jak dodaje się gazu to wyraźnie widać że kąt się zmienia.
-- dodano 2016-02-20 19:16 --
MechanikCzasu pisze:
Znaczy że jak kręcę w dół to w połowie nic się nie dzieje a jak w górę to od połowy obroty rosną
Obroty reguluj tylko w trybie diagnostycznym. Prawdopodobnie masz zabudowany otwór baypasu, jak kręcisz z dół to ECU koryguje na siłę obroty "silnikiem karkowym" (specjalnie pisze z cudzysłowu bo to bardziej elektrozawór) Można go dość łatwo wyczyścić zdejmując silnik krokowy (zdejmuj tylko na zimnym silniku bo płynie w nim płyn chłodniczy).
Stare i zardzewiałe! Probe II 2.0 1994, było

Audi A3 2.0TDI 170km quattro 2007, jest