Po pierwsze - zrobiłem mały błąd, przy montażu alarmu kolega ocenił fachowo na oko i powiedział, że jest na 100% pewien, że w drzwiach są głośniki 13 cm. Jako, że rzekomo się zna na tym, a mnie nie było w chwili kiedy zakładał alarm uwierzyłem na słowo. Zakupiłem więc zestaw na przód z głośnikiem o średnicy 13 cm. Poszperałem w necie i okazuje się że fabrycznie są 15 cm, a 16 cm wchodzą bez problemu. No nic, mądry Polak po szkodzie, więc pytam - czy da radę jakoś zamontować mniejsze głośniki o średnicy 13 cm ?
Teraz dalej - zdecydowałem się na najprostszą konfigurację - odseparowany zestaw na przód + wzmacniacz + subwoofer oraz oczywiście inne radio.
Zestaw na przód wybrałem z oferty firmy Powerbass - według wielu opinii jest bardzo dobrym kompromisem między jakością a ceną: http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 79&pid=940
Czy ktoś miał może styczność ? Dobry wybór czy niekoniecznie ? Podobno gra lepiej od Hertzów, ale zweryfikuję to dopiero przy montażu.
Wzmacniacz - zdecydowałem się na używany Blaupunkt GTA 4100 - zasili subwoofer i zestaw na przodzie. Czy to dobry wybór czy też niekoniecznie ?
Teraz pytanie najistotniejsze: subwoofer. Zamówiłem głośnik Powerbass - 25 cm http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 80&pid=946 - skrzynkę będę miał zrobioną pod wymiar. Mam dylemat - obudowa zamknięta czy wentylowana ? Za bass reflexem przemawia fakt że będzie więcej basu, ale z kolei nie chciałbym, żeby bass mi wszystko zagłuszał tylko żeby był miłym uzupełnieniem do muzyki, ale żeby był miękki i żeby było go słychać. Nie chciałbym aby bass był na pierwszym planie, wszystko zagłuszał i powodował rezonans ramki do tablicy rejestracyjnej. Co zrobić ? Zamkniętą czy bass reflex ?
Radio będzie Alpine CDA 9847R - rzekomo dobry i udany model. Tutaj też byłbym wdzięczny za opinie.
Do tego wszystkiego zestaw kabli oraz wygłuszenie drzwi. Czy takie coś dobrze zagra czy któryś z komponentów jest że tak powiem do wymiany ? Na chwilę obecną najbardziej martwią mnie przednie głośniki mniejsze niż w oryginale, obawiam się czy nie będzie problemu z montażem. Co myślicie ?

Dzięki za wskazówki
 Dzięki za wskazówki 

Kiedyś miałem (w innym samochodzie) Sony Xplod właśnie 165 mm i pamiętam że miały średnicę montażu 139 mm. Takie na pewno nie weszłyby bez cięcia!
 Kiedyś miałem (w innym samochodzie) Sony Xplod właśnie 165 mm i pamiętam że miały średnicę montażu 139 mm. Takie na pewno nie weszłyby bez cięcia!  

... Nie będę streszczał książki
 ... Nie będę streszczał książki  

Ford Probe 2.0 '94r.
Ford Probe 2.0 '94r.